Behandeling acne

U bevindt zich hier: Puistjes » Behandeling acne

Behandeling van acne

Wat kun je zelf doen

Acne vulgaris is niet echt te genezen. Bijna iedereen in de puberleeftijd krijgt acne en de aandoening gaat ook vanzelf weer over. Dingen die je zelf kunt doen om de acne te verminderen of in elk geval niet te verergeren, zijn de volgende:

  • De huid goed reinigen met een zeepvrij reinigingsmiddel. Wrijf de huid niet droog maar dep hem om beschadiging van de acne te voorkomen.
  • Vrij verkrijgbare middelen tegen acne. Bij de drogist zijn er talloze verkrijgbaar. Ze bevatten stoffen als alcohol, salicylzuur, salicylzuur en benzoylperoxide. De meeste daarvan zorgen voor afschilfering van de huid, waardoor de talg beter naar buiten kan komen. Benzoylperoxide kan de huid wel irriteren en daarom dient het gebruik van dergelijke middelen te worden opgebouwd. Houd er rekening mee dat bij alle middelen pas na een à twee maanden resultaat te verwachten is. Mochten de vrij verkrijgbare middelen niet helpen, dan is op recept een crème verkrijgbaar dat de aanmaak van mee-eters tegengaat: tretinoïnecrème.
  • Open mee-eters met een zwart puntje kunnen met behulp van een tissue voorzichtig worden uitgeknepen. Maak ze vooraf zacht met warme, vochtige kompressen of een stoombad. Knijp ontstoken mee-eters (puistjes) liever niet uit. Dit kan de klachten verergeren en leiden tot littekens.

Naar de huisarts

Ernstige acne kan tot psychische klachten leiden. De wetenschap dat het ooit overgaat, helpt dan weinig. Hoewel ook de huisarts acne niet kan genezen of zelfs op korte termijn verbeteren, kan de wetenschap dat er iets aan gedaan wordt al veel schelen. Afhankelijk van de ernst van de klachten en van de patiënt zal de arts een middel voorschrijven, of (bij zeer ernstige klachten) doorverwijzen naar de dermatoloog. De volgende middelen kunnen effectief zijn bij ernstige acne:

  • Een middel op basis van antibiotica, dat zowel uitwendig als inwendig kan zijn. Het dient om bacteriën te doden en ontstekingen tegen te gaan. Resultaat is pas na een à twee maanden te verwachten.
  • Een anticonceptiepil die cyproteroneacetaat bevat, zoals Diane-35. Deze gaan de productie van mannelijke hormonen tegen, waardoor de talgproductie afneemt.
  • Bij zeer ernstige acne wordt vaak een preparaat met isotretinoïne voorgeschreven, een stof die is afgeleid van vitamine A. Hoewel effectief, kan het middel ernstige bijwerkingen hebben. Zo mag het beslist niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap, omdat het kans geeft op ernstige aangeboren afwijkingen. Een kuur met isotretinoïne duurt over het algemeen zes maanden.

Lees verder over littekens door acne (jeugdpuistjes). -->

U bevindt zich hier: Puistjes » Behandeling acne
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Puistjes.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)