Acne littekens

U bevindt zich hier: Puistjes Ľ Acne littekens

Littekens door acne

Tegen het einde of na de puberteit verdwijnt acne meestal zonder achterlating van littekens. In het algemeen is alleen in ernstige gevallen, of bij acne conglobata, sprake van blijvende littekens; de mate waarin littekens ontstaan verschilt van persoon tot persoon. Door bijtijds ingrijpen door huisarts of dermatoloog bij ernstige acne (vooral door het voorschrijven van isotretinoÔne) komen littekens als gevolg van acne tegenwoordig echter minder vaak voor. Rode of paarse vlekken na genezing van acne in het gezicht leiden meestal niet tot littekens. Ze duiden er slechts op dat de huid zich aan het herstellen is.

Er zijn grofweg twee soorten acnelittekens: littekens in de vorm van putjes (littekens met weefselverlies) en littekens in de vorm van knobbeltjes (littekens met weefseltoename).

Acnelittekens kunnen als volgt worden behandeld:

  • Mechanische en chemische peeling van de huid en laserbehandeling. Hierbij worden de bovenste lagen van de huid verwijderd.
  • Verhitting van de diepere huidlagen met laser. Hierbij wordt de aanmaak van bindweefsel gestimuleerd. Het effect is tijdelijk en moet doorgaans jaarlijks worden herhaald.
  • Chirurgie. Diepe littekens worden weggesneden en gehecht, met een streepvormig litteken als gevolg.

Aan alle vormen van behandeling van acnelittekens kleven bezwaren. Het belangrijkste is wel dat de behandeling niet is gericht op het weghalen van littekens, maar op het verbeteren van de structuur ervan.

Klik hier voor contact met lotgenoten met acne. -->

U bevindt zich hier: Puistjes Ľ Acne littekens
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Puistjes.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)