Acne

U bevindt zich hier: Puistjes Ľ Acne

Acne

Acne, voluit acne vulgaris, is de medische term voor jeugdpuistjes. Bijna alle pubers hebben er last van, vooral de leeftijdgroep 15 tot en met 18 jaar. Met name de gebieden met veel talgkliertjes worden aangetast: gezicht, schouders en rug. De mate waarin acne voorkomt, kan echter enorm verschillen. Lichte acne is de milde vorm en heeft weinig of geen behandeling nodig. Voor ernstige acne zijn via de huisarts diverse medicijnen verkrijgbaar.

Door de duidelijke symptomen (zowel mee-eters als puistjes) is acne op het oog te herkennen. Daardoor kan een diagnose door de huisarts worden gesteld.

Soorten acne

Jeugdpuistjes zijn de meest voorkomende vorm van acne. Ze bestaan uit de volgende kenmerken:

mee-eters (medische naam: comedonen), de voorlopers van puistjes. Mee-eters zijn niet ontstoken. Ze kunnen worden onderverdeeld in

  • gesloten mee-eters; dit zijn onderhuidse mee-eters met een wit kopje.
  • open mee-eters; dit zijn zwart puntjes in de huid. De zwarte kleur wordt veroorzaakt door melanine, een pigment die het lichaam zelf aanmaakt.

papels: rode pukkels zonder wit kopje.

pustels (puistjes): gesloten mee-eters die ontstoken zijn geraakt en met pus zijn gevuld.

cyste of abces: dieper gelegen puistje met pus dat bij aanraken zeer gevoelig kan zijn.

Acne conglobata

Ook andere leeftijdgroepen kunnen last van acne hebben, vooral van acne conglobata. Dit is een ernstige vorm van acne, die speciaal bij mannen van 18 tot 30 jaar voorkomt. Grote delen van de huid, vooral schouders, rug en borst, zijn bedekt met dubbel- en reuzenmee-eters en onderhuidse bulten, die na genezing littekens achterlaten. Acne conglobata wordt behandeld met medicijnen, met name isotretinoÔne, een middel dat de talgproductie doet afnemen.

Acne fulminans

Een zeldzame vorm van acne is acne fulminans, met verschijnselen zoals bij acne conglobata maar waarbij de patiŽnt koorts heeft en ziekteverschijnselen vertoont; ook is er sprake van gewrichtsverlies en gewrichts- en spierpijn. Behandeling is noodzakelijk en bestaat uit antibiotica en corticosteroÔden.

Lees verder over het ontstaan van acne. -->

U bevindt zich hier: Puistjes Ľ Acne
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Puistjes.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)